miercuri, ianuarie 13

frumusete

Ce subiect delicat este de fapt cuvântul acesta, metafora a ceva plăcut ochilor.
De fapt, ca mai orice cuvânt folosit de atâtea ori, uzat, iar apoi dându-i-se alt înţeles.

Omul e o creatură a ochiului. Percepe vizualul prin ochi, asociază cuvinte cu imagini, amintiri cu imagini, plăceri cu imagini. Imagini plăcute sunt redate prin 'frumuseţe'.

Dar ce este frumuseţea ? Nu este de fapt înfăţişarea a ceea ce este plăcut pentru armonia liniilor, îmbinarea curbelor şi contopirea maginifică a culorilor ? Frumuseţea până la urmă nu este o simplă valoarea estetică în lumea empirică ? Şi totuşi, frumuseţea trezeşte o admiraţie din punct de vedere moral. Vom privi altfel pe cel frumos decât pe cel urât, îl vom ridica în slăvi pentru acel moment în care cu toţii îl vom considera 'frumos'. Dar vor fi doar câteva momente când vom vedea acel frumos, căci el este trecător.

Dar frumosul este frumos doar în comparaţie cu urât. Valoarea a ceea ce e 'frumos' în ziua de azi este decimat de constanta încercare a omului de a intra în rândul celor frumoşi. Şi din ce în ce mai rar este văzut şi 'urâtul'. Astfel, când consideri ceva 'frumos', nu doar iluzia a ceva plăcut stimulilor vizuali, vezi altceva. Vezi ceva cu adevărat frumos. Vezi ceva ce reflectă însuşirile simplelor metafore a ceva impozant de aspectuos, măgulitor de însorit şi senin, ceva iscusit de soros. Ceva care te însufleţeşte, pentru că nu mai compari cu urâtul. Compari frumosul cu un alt frumos.

Şi când vom putea spune că ceva este 'frumos' în comparaţie cu un alt frumos, atunci şi doar atunci îl vom reţine, iar noi nu vom mai asocia frumuseţea cu ce am considerat noi plăcut ochilor. Pur şi simplu, când ni se va spune că ceva e frumos, vom asocia acel ceva cu adevăratul frumos în imaginaţia noastră. Le vom compara, dar niciodată nu le vom egala. Dar asta nu doar în viziunea unui singur om, ci în a tuturor.

Când toţi oamenii vor gândi la fel, când toţi vor percepe frumosul ca aceeaşi imagine, abia atunci 'frumosul' va fi 'frumos' în sensul originar al cuvântului. Chiar dacă va dura un moment, el va rămâne întipărit în mintea noastră.

Şi atunci abia 'frumuseţea' va fi ceea ce trebuia să fie, nu o simplă metaforă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu